Dietetyka – studia w Uczelni Vistula

Dietetyk potrzebny od zaraz 

Co trzeci Polak przyznaje, że jest na diecie. Nie ma jednak uniwersalnej diety dla każdego. By dieta nam służyła, musi być skrojona na miarę. Nie dziwią więc ogłoszenia „Dietetyk potrzebny od zaraz”. Profesjonaliści, którzy mają solidną, kompleksową wiedzę z zakresu dietetyki, są dziś poszukiwani i pożądani. Dzięki studiom na kierunku Dietetyka w Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula rozwiniesz kompetencje w tym obszarze i odniesiesz sukces.

Jesteś tym, co jesz

Już w XIX wieku niemiecki filozof Ludwig Feuerbach mówił: „Człowiek jest tym, co zje”. 

Dziś możemy powiedzieć, że poprzez odpowiedni dobór diety dla indywidualnego organizmu można wpływać nie tylko na stan zdrowia, ale również na samopoczucie, wydolność organizmu, nastrój, wytrzymałość, skład masy ciała czy przyrost mięśni. – To coraz większy zakres wiedzy, która rozbudowuje się dosłownie z dnia na dzień – mówi dr hab. Dorota Nowak, dyrektor programu nauczania na kierunku Dietetyka w Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula w Warszawie.

Zwraca przy tym uwagę, że o diecie bardzo dużo mówi się w mediach, ale przekaz nie zawsze jest prawdziwy czy zgodny z aktualną wiedzą. – Tylko studia z zakresu dietetyki pozwalają poznać rzeczywiste zależności między tym, co zjemy, a tym w jakiej jesteśmy formie – podkreśla dr Nowak. W Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula kształceni są profesjonaliści z kompetencjami, które pozwalają działać w obszarach mających wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka. Studia pozwalają zdobyć wysokie kwalifikacje, a te z kolei otwierają drzwi do udanej kariery zawodowej.

Jak być dobrym dietetykiem?

Dietetyk to bardzo odpowiedzialna profesja, która jednocześnie daje ogromną satysfakcję. Pod okiem profesjonalisty, ludzie zmieniają swoje życie na lepsze. Stają się zdrowsi i sprawniejsi, lepiej się czują sami ze sobą. Dietetyk, który posiada rzetelną i interdyscyplinarną wiedzę, jest przewodnikiem w dziedzinie zdrowego żywienia.

W trakcie studiów w Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula nauczysz się diagnozować i rozpoznawać potrzeby osób odwiedzających gabinet dietetyka. Dowiesz się, jak powinien odżywiać się człowiek zdrowy, ze zwróceniem uwagi na zróżnicowaną aktywność fizyczną, wiek, stan fizjologiczny, a także narodowość czy upodobania kulinarne. Nauczysz się identyfikacji i korygowania błędów żywieniowych, sporządzania właściwych receptur, technologii przetwarzania żywności oraz sposobów komponowania potraw, tak aby uzyskać założoną i zaprojektowaną wartość odżywczą. Poznasz także nowoczesne narzędzia niezbędne w pracy dietetyka – aparaty i urządzenia technologiczne. Zyskasz umiejętność nawiązywania kontaktu z klientami, formułowania porad a także krytycznej oceny rzeczywistej wartości lansowanych na rynku diet.

Unikatowy program studiów

 – Program nauczania na kierunku Dietetyka w Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula w Warszawie jest unikatowy w skali kraju – podkreśla dr hab. Dorota Nowak. – Został opracowany we współpracy z praktykami i jest w sposób ciągły modyfikowany tak, aby uwzględnić najnowszą wiedzę z dziedziny dietetyki oraz najnowsze trendy – mówi. Wykładowcami w Vistuli są zaś praktykujący dietetycy, którzy pracują także naukowo. To eksperci z wykształceniem medycznym, specjaliści współpracujący z lekarzami lub placówkami medycznymi oraz dietetycy prowadzący własną praktykę. Z reguły uprawiają węższe specjalności dietetyczne, przez co ich wiedza jest bardzo głęboka.  

Atutem studiów w Vistuli są również specjalności. Poradnictwo dietetyczne pozwała zyskać kompetencje pozwalające komponować diety. Będziesz mógł wspomóc swoich klientów w ich pracy nad sprawnością, wydolnością i kondycją psychiczną. 

Specjalność Dietetyka dla osób aktywnych fizycznie koncentruje się zaś na żywieniu osób uprawiających sport, które mają szczególne potrzeby dietetyczne, a fachowe wsparcie w tym zakresie jest dla nich niezwykle ważne. 

Studia z zakresu dietetyki w Vistuli pozwolą ci zdobyć renomę profesjonalisty i rozpocząć fascynującą karierę. Dr hab. Dorota Nowak zwraca jednocześnie uwagę, że dietetykę warto studiować nie tylko mając na względzie przyszły zawód. – Warto poznawać tajemnice dietetyki na potrzeby swoje, własnej rodziny, ale również najbliższych znajomych. Student dietetyki zawsze będzie w centrum zainteresowania towarzystwa, w którym się znajduje, stanowi pewien autorytet i zdecydowanie wyróżnia się na tle innych – mówi dr Nowak.

Więcej o studiach z zakresu dietetyki w Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula dowiesz się w trakcie webinaru, który odbędzie się w ramach Dni Otwartych 25 września o 11:15. Spotkanie poprowadzi dr Mariusz Jaworski – Członek Polskiego Towarzystwa Psychologicznego i Polskiego Towarzystwa Dietetyki, który w pracy naukowej zajmuje się zagadnieniami związanymi z psychospołecznymi aspektami zaburzeń odżywiania się, cukrzycą typu 2, psychometrią i metodologią badań w dietetyce. Podczas Dni Otwartych w Vistuli zyskasz możliwość skorzystania z wyjątkowej promocji – 50% rabatu na pierwszy rok studiów.

WIĘCEJ:

https://www.vistulahospitality.edu.pl/kierunki-studiow/studia-licencjackie/dietetyka